Když už se první slunečné dny s nádechem jara hlásí o slovo, umíme si s uživateli oddělení zvýšené péče zpříjemnit toto období zajímavými aktivitami. Aby šlo všechno ve správném pořadí a my mohli vyzkoušet, jak chutnají čerstvé bylinky, museli jsme si nejprve připravit květináčky, do kterých bychom je mohli sázet. Malé květináčky jsme natřeli bílou barvou a pak pomocí ubrouskové techniky ozdobili, jak bylo komu libo. Pak přišla na řadu hlína, kterou bylo potřeba do nádobek nasypat, zasadit semínka a ty opatřit pořádnou zálivkou. Stačilo pár dnů a jako první se krásně zazelenala řeřicha (na pažitku si musíme ještě chvíli počkat). No a kam jinam s touhle osvěžující lehce ostrou bylinkou než do pomazánky. Bylo tedy potřeba nakoupit nezbytné suroviny a mohli jsme se pustit do díla. Při samotné přípravě byli všichni uživatelé aktivní – jeden míchal, druhý stříhal, třetí krájel, čtvrtý mazal…a tak to šlo střídavě až do finálního produktu, tedy tvarohové pomazánce s řeřichou namazané na čerstvém pečivu obložené vejcem (nutno podotknout, že vejce si každý loupal sám a výsledek byl více než dokonalý😊). Bylo to „mňamózní“ na pohled i na chuť, a proto žádný z uživatelů neodolal a ochutnal. Po dobrém jídle se jen zaprášilo a spokojenost se dostavila hned dvakrát – z dobře odvedené práce a z nového chuťového zážitku😊.
Zuzana Opělová, OZP